Etusivu

  Yhdistys

  Rodusta

  Pentusivu

  Kasvattajat

  Terveys ja jalostus

  Kuvia

  Tuotemyynti

  Jäsenkirje


Kirjautuminen
jäsenosioon
Käyttäjä:

Salasana:Salasana unohtunut
Terveys, päivitetty 16.6.2024 klo 23:48

Terveys 

Vanhaenglanninlammaskoira on suhteellisen terve rotu. Kuten kaikilla roduilla, myös lammaskoirilla on omat sairautensa. Jonkun verran esiintyy silmä-, sydän-, kasvain- ja luustosairauksia, iho-ongelmia, allergioita, purentavikoja ja hammaspuutoksia sekä geneettisesti perinnöllisiä sairauksia kuten PCD, EIC, MDR1 sekä CA.

GEENITESTIT

Vanhaenglanninlammaskoirilla on joukko geenitestejä, joilla saadaan selville onko koira jonkun sairauden kantaja. Perinnölliset sairaudet ovat virheellisten geenien aiheuttamia sairauksia. Periytyvyydeltään autosomaalisesti resessiiviset sairaudet kuten PCD (Primary Ciliary Dyskinesia: keuhkojen värekarvojen synnynnäinen toimintahäiriö), EIC (Exercise Induced Collapse: syndroomaa, jossa koiran rasituksensietokyky on alentunut aiheuttaen lyyhistymisen), MDR1 (Multidrug Resistance Gene: lääkeaineyliherkkyys), sekä CA (Cerebellar Ataxia: perinnölliset ataksiat käsittävät heterogeenisen joukon sairauksia, joiden taustalla on pikkuaivojen kuorikerroksen solujen ennenaikainen rappeutuminen), voidaan löytää joko poskisolunäytteestä tai verinäytteestä.

Autosomaalisesti resessiivisesti periytyvässä sairaudessa sairaita pentuja ei saada, jos yhdistelmän toinen osapuoli on terve. Eli geenitestien käyttö mahdollistaa tiettyä geenivirhettä kantavan koiran turvallisen jalostuskäytön. Yhdistämällä geenivirheen kantaja terveen kanssa, voidaan estää sairaiden pentujen syntyminen.

Koirien testaaminen on tärkeää ja järkevää. Testien avulla voimme hävittää tai vähintään kontrolloida sairauksia. Harkitulla jalostuskäytöllä estämme vakavien sairauksien leviämisen rodussamme. Ilman testejä sairaudet voivat hävittää joitakin arvokkaita sukulinjoja. Geenitestit ovat kehitetty auttamaan kasvattajia terveempien koirien kasvattamiseen.

Testejä tekevät laboratoriot: Genoscoper (eniten käytetty, sisältyy MyDogDNA-passiin), LABOKLIN, Genomia.

MyDogDNA tarjoaa rotujärjestöllemme geenitestit alennettuun yhdistyshintaan. 
Käyttämällä alennuskoodia jäsenemme saavat -20 % alennusta MyDogDNA testipaketista. Alennuskoodi löytyy kirjautumalla jäsenosioon ja sieltä kohdasta jäsenedut. Täältä löydät MyDogDNA -testipakettiin kuuluvat testit: https://mydogdna.com/products/mydogdna


GEENITESTIT JA TULOSTEN TALLENTAMINEN KOIRANET-JALOSTUSTIETOJÄRJESTELMÄÄN

Geenitesteillä voidaan selvittää onko koirasi seuraavien perinnöllisten sairauksien kantaja:

  • Perinnöllinen ataksia (CCA, cerebellar cortical abiotrophy)  
  • Exercise induced collapse (EIC)  
  • Lääkeaineyliherkkyys (MDR1)  
  • Primary ciliary dyskinesia (PCD)  

 
Kun haluat geenitestata koirasi, toimi näin:

  1. Tilaa testipaketti haluamastasi laboratoriosta. Hyväksytyt laboratoriot ovat Laboklin, Movet ja MyDogDNA. Ainakin MyDogDNA testillä saat kaikki lammaskoiralle määritellyt geenitestit kerralla, ja rotuyhdistyksen jäsenet saavat -20 % alennuksen testipaketista (normaalihinta 109 e). Tarkemmat tiedot jäsenalennuksesta löytyy yllä olevasta GEENITESTIT-luvusta.
  2. Kun testipaketti saapuu postissa, varaa aika eläinlääkärille näytteenottoa varten. Testi otetaan poskisoluharjalla, joten toimenpide on nopea ja helppo. Näytteet voi ottaa myös muun eläinlääkärikäynnin yhteydessä, kunhan vain muistat mainita asiasta ajanvarauksen yhteydessä.
  3. HUOM. Ennen eläinlääkärille menoa, muista tilata sähköiset lähetteet geenitestejä varten Kennelliiton Omakoira-palvelussa (hinta Kennelliiton jäsenelle 3 eur/lähete, ei-jäsenelle 6 eur/lähete).
  4. Kerro eläinlääkärille/näytteenottajalle, että haluat testitulokset tallennettavaksi Kennelliittoon, jotta hän tietää käydä vahvistamassa näytteenoton Omakoira-palvelun kautta.  
  5. Tämän jälkeen varmista lähettääkö eläinlääkäriasema näytteet laboratorioon, vai hoidatko itse lähetyksen. Tulosten valmistuttua laboratorio toimittaa ne koiran omistajalle ja tallentaa suoraan Kennelliiton tietokantaan.  

 Lisätietoja geenitestiasioista saat jalostustoimikunnalta osoitteesta oesfi.jalostustmk@gmail.com.


TERVEYSTUTKIMUSTUET JA NIIDEN ANOMINEN

Terveystutkimustuet ovat Vanhaenglanninlammaskoirat ry:n jäsenetuja, joita maksetaan yhdistyksen jäsenen omistamien koirien PEVISA-tutkimuksista (lonkat, kyynärpäät, silmät).

Koiralle ensimmäistä kertaa tehdyistä PEVISA-tutkimuksista lonkkien ja kyynärpäiden osalta terveystutkimustuki on 5 € kummastakin tutkimuksesta, silmistä tuki on 10 € eli mikäli kaikki edellä mainitut tutkimukset on suoritettu, tuki on yhteensä 20 €. 

Yli 7-vuotiaille koirille silmäpeilaustuki on 50 €. Mikäli koiralla on silmätutkimuksista epäilyttävä lausunto, yhdistys korvaa koiran uusintatarkastuksesta 60 €.

Terveystutkimustuki maksetaan, kun tutkimustulokset näkyvät Suomen Kennelliiton KoiraNet-jalostustietojärjestelmässä. Tuen saadaksesi lähetä viesti osoitteeseen oesfi.jalostustmk(at)gmail.com. Ilmoita koirasi virallinen nimi ja rekisterinumero, tehdyt PEVISA-tutkimukset sekä omistajan nimi ja tilinumero, jolle terveystuki maksetaan. Terveystutkimuksen tuki on anottava 12 kk kuluessa Kennelliiton lausunnosta

 

 


UUTISET

21.5.2024Ruotsin 60-vuotiserikoisnäyttely 24.-25.8.2024
20.3.2024Jäsenmaksun aika!
19.3.2024Sääntömääräinen kevätkokous pidetty
17.1.2024Vuoden lampuri 2023 -kisan tulokset
16.1.2024Koirien tietojen ilmoittaminen vuosikirjaan 15.2. mennessä
30.12.2023Vielä ehtii ilmoittautua Vuoden lammaskoira-kilpailuun!
3.12.2023Euro Show 2024 ilmoittautuminen on avautunut

näytä kaikki

TAPAHTUMAT

24.8.2024-
25.8.2024
Lampuriviikonloppu Keski-Suomessa
28.9.2024
Käyttäytymisen jalostustarkastus Hausjärvellä

näytä kaikki

VIIMEISET PÄIVITYKSET

15.7.2024
klo 11:50
Lampuriviikonloppu Keski-Suomessa
16.6.2024
klo 23:48
Terveys
27.5.2024
klo 14:47
RotuRace match showt Hyvinkäällä
21.5.2024
klo 22:25
Ruotsin 60-vuotiserikoisnäyttely 24.-25.8.2024
5.4.2024
klo 12:45
Lemmikkimessut Helsingissä
5.4.2024
klo 12:43
Match Show Hämeenlinnassa
20.3.2024
klo 08:07
Jäsenmaksun aika!

Vanhaenglanninlammaskoirat ry   Kotipaikka: Helsinki    Y-tunnus:3032539-1

Tietosuojaseloste   Palautelomake


Copyright©2020-2024 Finnweb